Sateenkestävä IP44 sähköpotkulauta

Sateenkestävä IP44 sähköpotkulauta

Mistä tietää, onko scootti roiskeveden pitävä tai vedenpitävä?

On olemassa kansainvälinen standardi nimeltä Ingress Protection -standard (international standard IEC 60529), joka tunnetaan yleisesti nimellä IP. Tätä standardia käytetään määrittämään scootin kotelointiluokka ja vedenpitävyys.

IPxx – Merkintä koostuu kahdesta numerosta, joista ensimmäinen kertoo laitteen suojauksen vieraita esineitä kuten pölyä vastaan ja toinen numero laitteen suojauksen vettä vastaan.

IP x1 = Suojattu kondenssivesipisaroilta vastaan pystysuoraan (elektroniikka ei vaurioidu, kun laite on pystyssä).
IP x2 = Suojattu ylhäältä tulevia pisaroita vastaan (+/-15°) .
IP x3 = Suojattu ylhäältä tulevia pisaroita vastaan (+/-60°) .
IP x4 = Suojattu roiskeilta kaikista kulmista.
IP x5 = Suojattu heikolta vesisuihkulta mistä tahansa kulmasta, pienellä veden tunkeutumisella ei ole haitallisia vaikutuksia.
IP x6 = Suojattu voimakkaita vesisuihkuja vastaan.
IP x7 = Suojattu upottamista vastaan 30 minuutin ajan ja 1 metrin syvyyteen, pienellä veden tunkeutumisella ei ole haitallisia vaikutuksia.

Harvat valmistajat ovat hakeneet skuuteille virallisia IP-luokituksia, eli vain n. 40 prosentilla sähköpotkulaudoista on määritelty IP-standardi ja luokituksen saaminen edellyttää lisenssin hankkimista valtuutetulta organisaatiolta. Suurin osa valmistajista ei kuitenkaan suosittele ajamista sateella, märällä alustalla tai lätäköissä (IP luokituksesta huolimatta).

Esimerkki:

IPx4 tarkoittaa ”suojaus roiskuvalta vedeltä”, se ei suinkaan tarkoita, että laitetta voisi huoletta käyttää sadekelillä. Useimmissa skuuteissa on esimerkiksi yleinen LCD-näyttö (QS-S4), joka ei ole millään tavalla vesitiivis. Ajaminen IP44 skuutilla vesisateessa voi siis mitätöidä takuun elektroniikkavaurion sattuessa.

Zero-skuuteissa on akkukannessa kumitiiviste, joka estää roiskeveden pääsyn akkukoteloon, mutta johtojen läpiviennit eivät ole tiivistetyt (kuten ei useimmissa muissakaan skuuteissa) ja sitä kautta kosteutta saattaa päästä akkukoteloon.

Yleisesti ottaen skuutit kuitenkin kestävät melko hyvin lyhyttä ajamista pienellä sateella ja sateen aiheuttamat viat ovat melko harvinaisia. Jos vedenkestävyys menee takuun edelle voi seuraavilla toimenpiteillä saavuttaa paremman vedenkestävyyden.

  • Peitä skootin pienet läpimenoreiät silikonilla.
  • Peitä herkät osat, kuten LED-näyttö.
  • laita paksua rasvaa moottorin pyörän akseleille (jos et tiedä mitä tämä tarkoittaa, käänny ammattilaisen puoleen)

Katso video miten parannat Zeron vedenkestävyyttä

Täältä lisää scooteista joilla on IP luokitus: https://escooternerds.com/waterproof-electric-scooters/